Hur man spelar

Har ni fått tag i spellådorna och samlat några kollegor? Då är ni redo att spela!

Att spela Empatigymmet är väldigt enkelt, och det krävs ingen förkunskap. Varje spellåda beskriver exakt vilka spel som ingår i varje träningspass, hur många kollegor och hur mycket tid ni behöver. Ni behöver bara titta på filmen för att förstå hur det fungerar. Svaren på vanliga frågor finns längst ned på sidan.

Hur man spelar Empatigymmet (video)

Spelets olika kort – en överblick

Alla spel i Empatigymmet innehåller tre numrerade kort; 1, 2 och 3. Vissa spel har extra spelkort. Dessutom finns det alltid ett funktionärskort i varje spel.

Funktionärskort

För att underlätta spelet finns ett funktionärskort. Detta kort kan roteras efter varje spelomgång. Den person som håller i funktionärskortet ansvarar för att spelet fungerar som det ska. Läs noggrant igenom funktionärsuppgifterna på kortet.

Kort nummer 1.

Introduktionskortet, ger en kortfattad beskrivning av vad spelet handlar om. Det innehåller värdefull information, teoretisk kunskap, användbara tips och viktiga fakta om spelets ämne.

Kort nummer 2.

Övningskortet, beskriver övningen och innehåller instruktioner på vad ni ska göra.

Kort nummer 3.

Stretchkortet, innehåller olika frågor som ni ska diskutera tillsammans. Stretchen är till för att reflektera över övningen och koppla den till er arbetsvardag. Stretchen kan mycket väl vara den viktigaste delen av spelet!

Spelkort

De flesta spel har extra spelkort.
Färgen hjälper er att hitta rätt kort till rätt spel.

Vanliga frågor

Hur många spellådor behöver vi?

Ett spel räcker för en grupp om 3-5 personer (om inte annat anges på lådan). Om ni har en grupp på 20 medarbetare behöver ni således 4 spellådor för att alla grupper ska ha sitt eget spel. Om en spellåda innehåller mer än ett spel (till exempel icke-verbal kommunikation med 4 spel), kan varje grupp få ett av spelen i lådan och sedan rotera. Innan ni börjar, ta gärna reda på hur många spellådor ni behöver för att planera ert upplägg med gruppen. Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller vill diskutera det bästa upplägget för er grupp.

 

Hur mycket tid ska vi avsätta?

Alla spel tar ungefär 30–60 minuter, och den uppskattade tiden anges på lådan. Vi använder “ungefär” eftersom olika grupper kan behöva mer eller mindre tid för att genomföra övningen och reflektera tillsammans. Gruppstorlek spelar också roll; om ni spelar i grupper om fem tar det exempelvis längre tid än om ni spelar i grupper om tre, eftersom det tar tid för alla att komma till tals under spelets gång.

Om ni avsätter tid för personalen att spela, till exempel under överlappningstid, rekommenderar vi att lägga till 5–10 minuter per spel. Detta för att säkerställa att gruppen hinner samlas och landa lite innan de börjar, att titta på instruktionsvideor vid behov, att ha utrymme att reflektera längre, eller att ta en kort paus mellan olika spel.

Vi rekommenderar att inte spela längre än två timmar i sträck. Precis som att träna på ett vanligt gym, så kräver det nämligen energi att träna i Empatigymmet.

När passar det att spela Empatigymmet?

Ni kan använda Empatigymmet under APT:n, överlappningstid, veckomöten, på planerings- eller utvecklingsdagar, utbildnings- eller kompetensdagar, eller vid någon annan tidpunkt som passar er.

Vad behöver jag tänka på när jag vill implementera Empatigymmet på min avdelning?

För att kunna arbeta med bemötande krävs det att ledningen bestämmer sig för att frågan är viktigt och att den ges rätt förutsättningar såsom:

  • Att avsätta regelbunden tid för personalen att spela Empatigymmet.
  • Att möjliggöra att olika professioner kan samlas.
  • Att se Empatigymmet som ETT verktyg i ett större och systematiskt arbete med att lyfta vikten av bemötande och ett patientcentrerat förhållningssätt.

 

Behöver vi träna upp en facilitator eller ha ambassadörer?

I princip kan alla spela Empatigymmet genom att titta på instruktionsfilmerna och följa instruktionerna. Det underlättar om någon i gruppen redan har erfarenhet av spelen eller är mer insatt och kan ta en mer guidande roll.

Ett tips är att välja ut några personer på avdelningen som spelar alla spel först (eller åtminstone läser igenom dem) och sedan hjälper till att introducera spelet till resten av personalgruppen. Dessa ”ambassadörer” kan då identifiera vilka spel som är mest relevanta för personalgruppen, se kopplingar med andra pågående aktiviteter och avgöra när ett specifikt spel kan kräva mer tid och utrymme för diskussion.

Kan man spela ett spel flera gånger? 

Det går jättebra. Vi rekommenderar det till och med. Spelet faller nämligen ut lite olika varje gång man spelar med en ny grupp. Det kan därför vara givande att spela spelen i olika gruppkonstellationer. Och empati är något som är bra att träna på regelbundet!

Går det att spela Empatigymmet om man inte jobbar direkt med patienter?

Empatigymmet är specifikt utformat för vårdpersonal och fokuserar på interaktioner med patienter och vårdrelaterade situationer. Vi tror att dessa grupper kan dra mest nytta av det. Dock kan många spel vara intressanta även om man inte arbetar direkt med patienter. I stället för att reflektera över situationer med patienter och närstående kan ni reflektera över situationer med kollegor, studenter eller andra. Anpassa gärna frågorna i stretchdelen så att de blir relevanta och intressanta för er dialog. Kontakta oss om ni vill ha mer information om vilket spel som passar just er grupp.